Европейският парламент (ЕП) избра Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП) за свой председател. Италианецът ще замени на поста Мартин Шулц. До избора се стигна след четири вота, тъй като при първите три гласувания никой от кандидатите не успя да постигне необходимото абсолютно мнозинство. В последния кръг Антонио Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа

Новият председател на парламента е бил европейски комисар по транспорта от 2008-ма до 2010-та. Веднага след това бе еврокомисар и по въпросите на промишлеността и предприемачеството 2010-2014 г. Той е бил и заместник-председател на Европейската комисия.

Таяни е завършил юридическия факултет на университета Ла Сапиенца в Рим, а след това е бил журналист. Той става европейски депутат, след като е избран с листите на “Напред, Италия“ на Силвио Берлускони. Таяни е известен с близките си отношение с Берлускони и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Изборът на нов председател на Европейския парламент започна с триминутни презентации на всичките шест кандидати. Те изложиха своите идеи за управление на ЕП през следващите две години и половина. Вижте идеите на Антонио Таяни:

Таяни посвети победата си на своите сънародници, пострадали от земетресенията в Италия, на бездомните, пострадалите от тероризма и безработните.

След избора на председател евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели. Това ще се случи чрез тайно гласуване. Кандидатите трябва да спечелят абсолютно мнозинство от подадените валидни вотове в първия или втория тур, за да бъдат избрани. В третия тур кандидатите с най-много гласове ще заемат оставащите места.

Изходът от първия тур се очаква да бъде обявен около 12.00 ч. българско време.

Петимата квестори на Парламента ще бъдат избрани в сряда следобед.

Гледайте изборите чрез EP Live.