От днес, през цялото лято, българските букви цяло лято ще красят Берлин на едно от най-оживените и туристически места край брега на р. Шпрее, близо до Берлинската катедрала и Острова на музеите. Арт инсталацията е български поздрав към Германското председателство на ЕС, което започва на 1 юли.

„Българските букви“ представя 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени през 2018 г. в София под името „Скритите букви“.

Лятото на 2019 г. проектът гостува в Париж, а в края на 2019 г. и в Рабат, Мароко.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Към всяка пейка от инсталацията на фондация „Прочети София“ са приложени стихове на немски, френски и английски език на 28 български поети. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз, която се използва от повече от 300 милиона души. През месец септември в парка „Джеймс Симон“ и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и поетически четения с участие на някои от авторите.

Германското председателство продължава нашия приоритет за европейска интеграция на Западните Балкани, а нашето мото „Съединението прави силата“ се прероди в германското „Заедно. Да направим Европа силна отново“.