Икономистът Илхам Тохти, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай, е носителят на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г. Той е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството в Китай за регионална автономия. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм. Въпреки това той продължава да отстоява умерената си позиция. От 2017 г. над 1 млн. души от уйгурското малцинство са задържани в лагери.

Наградата, която се състои от сертификат и парична премия от 50 000 евро, ще бъде връчена от председателя на ЕП Давид Сасоли на церемония в пленарната зала в Страсбург. Илхан Тохти, който в момента излежава доживотна присъда в Китай по обвинение в сепаратизъм, ще бъде представен от неговата дъщеря.

Финалистите

Другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2019 г. бяха бразилски защитници на правата на човека и млади кенийки, разработили приложение срещу гениталното осакатяване на жени. Научете повече за тях от нашия материал.

Те също са поканени да присъстват на церемонията по награждаването през декември.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов