ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Още преди седем седмици целта, поставена от Комисията, беше постигната предварително: до края на юли да осигури на държавите членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на 70 % от пълнолетното население на ЕС.

Глобално сътрудничество и солидарност

Бързата, пълна ваксинация на всички целеви групи от населението — в Европа и по света — е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията. ЕС е начело на многостранния отговор. ЕС е изнесъл за други държави по света около половината от ваксините, произведени в Европа — толкова, колкото е доставил и за своите граждани. Освен това като част от усилието на ЕС за споделяне, „Екип Европа“ има за цел до края на 2021 г. да предостави най-малко 200 милиона дози ваксини, осигурени чрез предварителни споразумения на ЕС за закупуване за държави с ниски и средни доходи, по-специално посредством COVAX.

Подготвяне за нови варианти

Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години. Ето защо на 20 май Комисията подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna. Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.

Вижте изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен на следния линк.

 

Повече информация ще намерите в документа тук.