Лаура Кьовеши © CC-BY Flickr/usembassyromania

 

 

 

 

Нейното назначение бе одобрено на 16 октомври на заседание на председателя на Парламента и лидерите на политическите групи.

Лаура Кьовеши ще ръководи новата Европейска прокуратура, която се очаква да започне работа в края на 2020 г. и ще отговаря за разследването на престъпления с европейски средства като трансгранични измами с ДДС, пране на пари и корупция.

Подкрепа от Парламента

Лаура Кьовеши придоби известност като ръководител на румънското антикорупционно звено – специален отдел на прокуратурата с фокус върху престъпления, извършвани на високите етажи във властта. Нейната работа й спечели както поддръжници, така и противници.

В хода на процедурата за избор тя получи подкрепата на Парламента, но министрите на държавите членки първоначално се спряха на друг кандидат. В крайна сметка се стигна до споразумение за избора на г-жа Кьовеши на поста.

Европейската прокуратура

Досега само националните власти можеха да разследват и да повдигат обвинения за измами с европейски средства, но техните правомощия бяха ограничени в границите на съответната държава членка.

В няколко резолюции Парламентът отправи призив за създаването на орган, който ще бъде способен да разследва престъпления в целия Европейски съюз. Сформирането на прокуратурата бе одобрено през 2017 г., а споразумението кой да ръководи новия орган бе достигнато през септември 2019 г.

За момента 22 държави членки са заявили участие. Другите пет страни, които не са част от проекта – Дания, Ирландия, Полша, Унгария и Швеция, могат да се включат по всяко време.

ЕП