Вие сте на възраст от 16 до 30 години и имате проект с европейско измерение? Младежката награда „Карл Велики“ е шанс да получите парична подкрепа и известност.

Младежката награда “Карл Велики”

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, които демонстрират практически примери за сътрудничество и единение между младите хора в Европа.

Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 28 проекти се определят най-добрите три. Наградите на победителите ще се връчат на церемония в Аахен, Германия, през май 2020 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата награда е 2500 евро. Като част от наградата тримата европейски лауреати са поканени да посетят Европейския парламент (в Брюксел или в Страсбург).

По един представител на всеки от 28-те избрани национални проекти ще бъде поканен в Аахен за няколко дни, за да присъства на различни събития, включително на церемонията по връчване на младежките награди, която се провежда винаги два дни преди Възнесение – денят, на който се връчва престижната международна награда „Карл Велики“ на Аахен.

Правилата

Проектите трябва да отговарят на следните условия:

•    да утвърждават разбирателството в Европа и по света;
•    да спомагат за развитие на общо усещане за европейска идентичност и интеграция;
•    да служат като образец за младите хора в Европа;
•    да предлагат практически примери за това как европейците могат да живеят заедно като единна общност.

За информация и въпроси можете да отправите запитване на имейл ECYP2020@EP.europa.eu.

Наградата през 2019 г.

Първо място в конкурса през 2019 г. спечели италианското радио предаване Europhonica IT за студенти и млади професионалисти. Втори се нареди финландският проект „Твоето европейско гражданство“, който дава възможност на младите хора да се запознаят с процеса на вземане на решения в ЕС и с европейските култури. Третото място бе за организацията „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ от Австрия.

Научете повече за победителите в тазгодишното издание на конкурса.

Социални медии

Използвайте хаштаг #ECYP2020, за да се включите в онлайн дискусията за наградата.

Важни дати
  • Начало на конкурса: 06/11/2019 г.
  • Краен срок за представяне на проектите: 31/01/2020 г.
  • Обявяване на националните победители: 20/03/2020 г.
  • Церемония по награждаване в Аахен: 19/05/2020 г.