GettyImages

coronavirus GettyImages

Нови допълнителни мерки срещу разпространението на #COVID-19 влизат в сила от днес на територията на област Русе и ще продължат до 19 ноември тази година. Причината е големият брой заразени с коронавирус. Това е решението на Областния оперативен щаб.

Сред новите мерки е преустановяването на посещения в казина, игрални зали, както и в заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и други, в периода от 23.30 ч. до 6.00 часа.

През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове, няма да бъдат допускани деца без придружител. От Областния оперативен щаб апелират за съдействие от страна на родителите, разбиране на усложнената епидемична ситуация и, съответно, предприемане на всички необходими за целта мерки за упражняване на контрол върху децата.

Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари – тип битаци, както и дейността на пенсионерските клубове на територията на цялата област. Няма да се допуска провеждането на репетиции и изяви на читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации.

Хранителните магазини и аптеките – в периода от 9.00 до 11.00 ч., могат да бъдат посещавани само от хора на видима възраст над 60 години.

Затяга се и контролът от страна на областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на закона за закрила на детето – родителите са длъжни да придружават дете до 14-годишна възраст на обществени места след 20.00 часа и на непълнолетно дете след 22.00 часа.

От днес ще функционира и уеббазирана информационна система, в която всички лечебни заведения от Русенско ще могат да въвеждат информация за наличните свободни легла. Целта е тя да послужи на “Спешна помощ” за насочване на пациентите при необходимост от хоспитализация.

Иванов каза още, че болниците в региона са претоварени, като призова хората да бъдат отговорни и да спазват мерките. Близо 80 са заразените сред медицинския персонал в областта. Сред тях са лекари, медицински сестри, санитари, рехабилитатори.

До 19 ноември т.г. се удължават и приетите преди седмица мерки – забрана за дейността на дискотеки, барове, нощни клубове, както и на всички видове масови мероприятия на открито. Ще се допускат групови празненства на закрито – като сватби и кръщенета, но при максимален брой от 30 души.

Остава и препоръката от Областния оперативен щаб да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там съветват и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо. При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия. Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне 4 пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.

АРЕНАМЕДИА