Служители на общинското специализирано звено “КООРС” в Русе ще следят денонощно завод в Източната промишлена зона на града, за който се предполага, че замърсява въздуха. Това заяви кметът Пенчо Милков след състоялото се спешно учредително заседание на Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха. То беше предизвикано от гражданска активност, заснета вечерта на 24 август, както и последвало изказване по време на заседанието на Постоянна комисия по Екология към Общински съвет Русе.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Повод за това са получени поредни сигнали за миризма на бакелит в ранните часове на вчерашния ден.

Милков каза още, че в помощ на служителите на “КООРС” на място ще бъде разположена и видеокамера с висока резолюция. Той заяви, че е поискал от “Гранична полиция” и термовизионна камера.

“Ако промишленото производство, което ни трови, не бъде ограничено, докато спре да го прави, ние имаме абсолютно всички законови средства и право като граждани сами да го спрем. Не искам и седмица повече да се събуждаме с усещането за безнадеждност, че този проблем не може да се разреши. Гневът на хората е справедлив”, заяви Милков.

Кметът каза още, че преди време е поискал от Министерството на околната среда и водите мобилна станция за измерване на въздуха, но от там все още не са осигурили такава. По думите му цената й е около 700 000 лева и общината не може да си позволи да я купи. Милков заяви, че отново ще се обърне към министерството със същото искане.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе съобщиха, че заради получените сигнали за миризма на бакелит е извършена извънредна проверка на завода за автомобилни части “Монтюпе” в Източната промишлена зона. Експертите са извършили обход на производствената площадка на дружеството. Установили са, че работят три от седемте карусела. Проверени са и покривните площи. Не е установено нарушаване на целостта на приложените принудителни мерки (пломби) на жалузите в “Хале 1” и покривните вентилационни клапи в “Хале 3”. На място е проверено и прилагането на инструкцията за контролирано отваряне на вратите в производственото хале. От оператора е изискана документация, свързана със смяната на активния въглен към пречиствателните съоръжения на каруселите.

От екоинспекцията съобщиха, че извънредната проверка на завода продължава.

АРЕНАМЕДИА