Орхус в Дания и Пафос в Кипър са Европейски столици на културата през 2017 година. В специално съобщение от Европейската комисия посочват, че този специален статут допринася за укрепването на местните, европейските и международните партньорства, а броят на туристите, посетили за поне една нощ град, носител на званието, нараства средно с 12% в сравнение с предходната година.

По-близкият географски до нас Пафос е първият град в Кипър, който ще носи званието Европейска столица на културата.Тъй като разположението му е недалеч от Близкия Изток и Африка, проявите ще преминат под мотото „Свързани континенти, мост между културите”. При откриването на програмата с музика и танц ще бъде пресътворен митът за Пигмалион и Галатея.

Един от най-красивите крайбрежни градове в Кипър е и едно от най-посещаваните места от любителите на културния туризъм на остров Кипър. Пафос е под защитата на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Според исторически факти, той е бил столица на острова по времето на владетеля Александър Македонски. До Пафос можете да стигнете с кораб или със самолет. Топлите месеци там са от март до ноември, като най – ниските са средно около 15 ° C.

Охрус е вторият по големина град в Дания, в който живеят най-много млади хора. Градът е основан през 770 година от викингите. В средата на десети век градът вече е представлявал голямо населено място, в което се е намирала резиденцията на епископа. Икономическото развитие на града на няколко пъти е било блокирано от войни, които Дания е водела със съседски държави. Днес Орхус е второто по големина датско пристанище. Известен е със септемврийския си фестивал, по време на който се поставят театрални постановки и се изнасят големи концерти. По малките улички на Стария град можете да се разминете със старовремски карети, в които са впрегнати расови коне. Има запазени автентични мелници, в които брашното се добива по старинна технология. Старият град е отворен през цялата година с изключение на Коледа и Нова година.

В Орхус се намира най-големият сладководен аквариум в Северна Европа, музей на викингите и традиционният за северните страни музей на на открито, създаден преди повече от век и пресъздаващ близо 100 исторически сгради от всички краища на Дания. Голяма част от музея е изградена така, че да наподобява селище от времето на Андерсен.

Докато е една от европейските столици на културата, датският град ще бъде домакин на изложба, разпръсната из целия град и по бреговата линия.

ARENAMEDIA