Walk A Mile In Her Shoes 2016За четвърта поредна година у нас ще се проведе кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху проблема с насилието над жени. Тази година шествието ще се проведе в София на 13 март (неделя) от 12.30 часа, а мястото на срещата е същото – т.нар. „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“). Организатори на тазгодишното издание са Информационното бюро на Европейския парламент, Българският Червен кръст, Българският фонд за жените, Съветът на жените бежанки в България, Българският хелзинкски комитет и Фондация “Ресурсен център – Билитис”, с подкрепата на One Billion Rising.

Организаторите отново канят мъжете да кажат “Не на насилието!”, както и да изразят ясно солидарността си с пострадалите жени. По данни на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г. 28% от жените в България са били жертва на насилие. Повече от половината анкетирани (56%) не са запознати, че съществуват специализирани институции и услуги в защита на жените, претърпели насилие.

С шествието организаторите искат и да насочат вниманието на обществото и институциите към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, която България все още не е подписала и ратифицирала.

Насилие срещу различни групи жени

В контекста на кризата с бежанците, ЕП напомня, че от началото на 2016 г. жените и децата са 55% от тези, които търсят убежище в ЕС (данни на ВКБООН). Жените и момичета са сред най-уязвимите групи и често стават жертва на насилие, основано на пола и дискриминация. Затова и ЕП предстои да гласува доклад по собствена инициатива, който цели да подчертае изключително уязвимата ситуация на жените бежанки в ЕС.

Тази година събитието се фокусира и върху насилието над ЛБТ (лесбийки, бисексуални, трансджендър) жени. Според данни на проведеното от Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA, 2012) проучване на ситуацията на ЛГБТ хората, 55% от лесбийките, 46% от бисексуалните жени и 47% от трансджендър жените в ЕС са били жертва на дискриминация или тормоз през последните 12 месеца.

Инициативата „Walk a mile in her shoes“

„Walk a mile in her shoes“ (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

За участниците в шествието ще бъдат осигурени известен брой обувки на висок ток. Предвид очаквания голям брой участници, организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем чифт обувки с токчета (колкото и да е трудно намирането на голям номер).