Съществуват множество възможности за учене в друга европейска държава, така че всеки може да намери нещо подходящо. Отиването в чужбина може да бъде плашещо, но от това преживяване може да се научи наистина много. Ето някои съвети как да извлечете максимума от ученето в чужбина.

Организирайте предварително избора на курс

По възможност следва да организирате подробностите във връзка с избраната специалност и крайните оценки, преди да отпътувате към избрания университет или колеж. Ако отивате по програма за обмен, е възможно административните процедури да са различни от тези на институцията във вашата държава, така че може да отнеме известно време да разберете каква е организацията. Ако имате план преди да пристигнете, ще можете да избегнете ненужния стрес в и без това натоварените първи дни по програмата за учене в чужбина.

Задавайте въпроси

Един чудесен начин да се подготвите за ученето в чужбина е да попитате хората, които вече са участвали по същата програма, за техните преживявания. Така може да получите безценна информация относно различните курсове или модули, практическа информация за настаняването или предложения за места, които да посетите. Освен това може да успеете да се свържете с други хора, които ще учат заедно с вас, чрез страници и групи в социалните медии, където може да споделяте информация помежду си.

Запознайте се с местните

Ако желаете да подобрите езиковите си умения, разговорите с местните са най-добрият начин за учене. Например може да срещнете нови хора, като се присъедините към групи или общности, свързани с ваши интереси, или като посещавате група за езиков обмен в някое кафене. Като опознаете местните, може също така да успеете да се включите например в културни празненства и местни мероприятия и да изградите трайни връзки на мястото, където учите.

Потопете се в местния живот

Вместо да се ограничавате до познатите неща, опитайте да се потопите в културата на държавата, в която учите. Пробвайте местната кухня и се запознайте с местната история и култура. Това ще обогати преживяванията ви от ученето в чужбина и може да ви осигури ценен контекст за езика, който изучавате. Оползотворете максимално времето си, като посещавате близки градове, забележителности, места с историческо значение, райони с красива природа, музеи и други културни центрове като театри, концертни зали и художествени галерии.

Пробвайте нещо ново

Ако все още не владеете езика на държавата, в която учите, защо не се запишете в курс за начинаещи? Друг вариант е да опитате нов спорт или хоби по време на престоя си в чужбина. Възможно е дори да се предложат дейности, които не бихте могли да пробвате във вашата държава. Защо не опитате някоя от тях?

Не забравяйте да учите!

Въпреки че ще е добре да оползотворите максимално времето си в чужбина, все пак трябва да завършите успешно обучението си. Отделяйте време за учене всеки ден и не се отпускайте. Ако изучавате езика, възползвайте се от обкръжаващата езикова среда и използвайте всяка възможност да го практикувате. Защо не опитате да отделяте по малко време всеки ден за усъвършенстване на конкретно умение?

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.